Door de huidige en aankomende droogte zal jouw gazon minder snel of zelfs niet meer gaan groeien. Dat betekent ook minder of niet meer maaien. De betere grasrobots beschikken over een weertimer of autoprogrammatie. Dat is een functie die ervoor zorgt dat de maaiuren aangepast worden aan de groeisnelheid van het gras. Gaat je gras trager groeien, dan zal de robotgrasmaaier de werkuren verminderen of zelfs helemaal stoppen met werken. Indien jouw robotmaaier niet beschikt over een weertimer, dan is het heel belangrijk om zelf in te grijpen. Want zowel voor jouw grasrobot als voor jouw gazon is het niet goed om onnodig veel te maaien. Onnodig rijden is onnodig slijten en onnodig energie verbruik. Ook jouw gazon, dat in deze droogte al veel afziet heeft geen baat bij extra veel betreding.
Bijkomende tips:
Laat je grasrobot eens een week uit staan. Kijk naar het effect.
Indien het gras toch nog wat gegroeid is, dan kan je na die week de machine weer opstarten, maar liefst de maaihoogte wat hoger instellen.
Langer gras kan beter tegen de droogte, de grassprietjes vormen een soort parasol voor de bodem.
Zorg ook voor scherpe messen, want een mooie snede van een scherp mes herstelt beter dan wanneer het grassprietje werd afgetrokken door een bot mes. Een uitgerafeld grassprietje zal meer vocht verliezen.
Heb je tuinberegening?
Durf jij die dan nu nog gebruiken? De paradox tussen ik wil groen gras & ik wil zorg dragen voor de natuur en medemens. Wordt het weer een zomer met rost gras en onkruid? Dan kan je gewoon jouw grasrobot eens per week eens de kopjes van het onkruid laten afdoen.