Waar ligt de perimeterkabel?

Ga je werken in jouw tuin en weet je niet waar de perimeterkabel ligt?

Bij elke installatie hoort een plan of schets met de juiste ligging van de perimeterkabel. Wij raden aan om dit te plastificeren en in je tuinhuis omhoog te hangen. Zo kan jij, jouw tuinman of iemand die aan de grasrobotinstallatie komt werken dit raadplegen wanneer nodig.

Een plan met de juiste kabelligging wordt opgemaakt door de installateur na installatie. Bij GRASROBOTS.be wordt jouw plan bewaard in het klantendossier, dus indien je het toch zou verloren zijn, dan kan je dit steeds opvragen. Het is geen plan met de exacte afmetingen, maar eerder een schema met de ligging van de kabel. Je kan er op zien rond welke obstakels een kabel gelegd is en hoe die verbonden is met de omtrek. Bovendien kan je ook zien hoeveel zoeklussen er zijn en hoe ze lopen en aangesloten zijn op de perimeterkabel.

Tips

Om beschadigingen aan de perimeterkabel te voorkomen kan je rekening houden met volgende tips:

  • Raadpleeg het plan met de kabelligging voor de werken plaatsvinden.
  • Niets in het gras steken dat niet echt nodig is
  • Zeker aan de randen voorzichtig zijn, toch een 50cm van de rand blijven, dan ben je zeker.
  • Indien je gaat werken, dan kan het nuttig zijn de robot te laten rijden, zo merk je direct wanneer die stilvalt door een draadbreuk, dan weet je ook direct waar je de kabel geraakt hebt.
  • Denk ook even aan de eventuele zoeklussen, de kabels die vanaf het laadstation tot het uiteinde van de tuin lopen. Soms is dat er maar één.
  • Wanneer je onkruid uitsteekt, dan let je best erg goed op. Met wat feeling merk je wanneer je de kabel raakt of tegenkomt.
  • Bij het afboorden (afsteken) van het gras dat over de verharding groeit dien je erg goed op te letten op de hoeken van de verharding. Je zou daar gemakshalve wel eens wat verder kunnen doorgaan met afsteken, maar net daar loopt de perimeter kabel soms maar op 5cm van de hoek. Opletten dus!
  • Algemeen kan je stellen dat er zelden een kabel loopt in ‘lang’ gras. Dus wat langs de randen hoog opgroeit en waarvan je duidelijk ziet dat jouw grasrobot het niet maait, daarvan mag je veronderstellen dat er geen perimeterkabel in zit. (er zijn een paar uitzonderingen)
  • Rijdt jouw grasrobot een pad of verharding over naar een andere zone? Dan loopt de perimeterkabel (en mogelijks ook de zoeklus) onder die verharding! Soms gebruiken we een wachtbuisje onder de stenen, dan is er weinig risico om de kabel te beschadigen tijdens het afboorden van het gras dat over de verharding groeit. In het andere geval werd de kabel veelal door de voegen van de stenen gelegd en bestaat de kans dat deze redelijk ‘ondiep’ ligt. Wanneer je dan het overgroeiend gras afsnijdt met boordensteker of mes, dan zal je hoogst waarschijnlijk de kabel ook beschadigen. Om problemen te beperken raden we aan om duidelijk te markeren waar de kabel door de stenen loopt.

Vuistregel

Ik heb in mijn eigen tuin de kabel nog maar heel zelden beschadigd, maar misschien is dat omdat ik weet waar hij ligt? De algemene regel is: de robot komt ongeveer de lengte van jouw voet over de perimeterkabel. Dus wanneer je weet tot waar de robot komt, vanaf daar reken je 30cm en daar zit de kabel.

Wil je graag wat meer uitleg of tips?

Kom eens langs, dan geven wij je in onze demo tuin graag wat extra uitleg over afboorden en onderhouden van de grasranden. Maar ook in de handleidingen kan je tal van nuttige informatie en tips terugvinden.

GRASROBOTS.be

Hoofdkantoor Dendermonde

Vijfbunderstraat 37A
B-9200 Dendermonde

Tel: +32 (0)9 337 02 88
E-mail: dendermonde@grasrobots.be

Filiaal Waregem

Henri Lebbestraat 108
B-8790 Waregem

Tel: +32 (0)56 49 01 04
E-mail: waregem@grasrobots.be

Reviews

GRASROBOTS.be
4.9
Gebaseerd op 158 beoordelingen
powered by Google
js_loader

© copyright GRASROBOTS.be 2024 | BE 0524.939.452
Privacybeleid - PrivacyinstellingenDisclaimerAlgemene voorwaarden - Referenties - Onze partners - Missie en Visie
Powered by Digi-Motions

Winkelwagen