Wat is de ideale maaihoogte voor jouw gazon?

“Zo kort mogelijk het gras laten afrijden, zo moet het minder vaak wordt afgereden”, is niet de slimste uitspraak die je kan doen als je je gazon gezond wil houden. “Wat is de ideale maaihoogte voor jouw gazon?”, een belangrijke vraag, want het kan de groei én toestand van je gazon positief beïnvloeden.

De ideale maaihoogte? Volg de 1/3-de regel!

Om de ideale maaihoogte te bepalen kan je de 1/3-regel volgen. Die regel zorgt ervoor dat je gras niet te kort wordt gemaaid, want de regel schrijft dat je niet meer dan 1/3 van de lengte van je gazon in 1 maaibeurt mag laten afmaaien. Zo blijft het gras lang genoeg om gezond te blijven en te blijven groeien. Bovenstaande regel is handig als je nog een traditionele grasmaaier gebruikt. Wil je je liever niet al te veel bezighouden met hoe lang je gras precies moet zijn? Laat het werk dan over aan een robotmaaier.

wat is de ideale maaihoogte van jouw gazon

Groeisnelheid van je gras

Hoe vaak moet je dan de robotmaaier laten maaien? Dat is afhankelijk van hoe snel je gras groeit. Het beste is om je robotmaaier voldoende te laten rijden en steeds kleine stukjes van de lengte van je gazon af te maaien. Zorg er wel voor dat het toestel met regelmaat rijdt. Wat de ideale maaihoogte is van je gras is eigenlijk ook een persoonlijke keuze en hangt af van o.a. de grassoort, de ondergrond, de weersomstandigheden en de periode.

Korter gras

  • Minder spoorvorming in kort gras.
  • Makkelijker om op te wandelen of sporten.

Langer gras

  • Kan beter tegen extreme weersomstandigheden zoals warm en droog weer. Hoe meer blad, hoe meer mogelijkheden om licht op te vangen en hoe betere fotosynthese.

Aangezien elke situatie anders is raden we aan om advies in te winnen bij een professionele tuinman. Die kan je vinden via https://tuinaannemer.be/.

Laat je robotmaaier het werk doen

Dankzij een paar hulpmiddeltjes op je robotmaaier past het toestel zich (automatisch) aan verschillende omstandigheden aan. Dankzij de aanpasbare hoogte-instelling kan je de maaihoogte makkelijk handmatig of op het display aanpassen. Naast het handmatig aanpassen, heb je op sommige modellen ook de TargetHeight-functie. Die verlaagt automatisch de maaihoogte van een maximumhoogte naar een gedefinieerde hoogte. Dat is vooral handig als je robot een tijdje niet gereden heeft en je dus hoog wil starten. Daarnaast beschikken veel robotmaaiers over een weertimer die registreert hoe snel het gras groeit. Afhankelijk daarvan zal de robotmaaier meer of minder maaien.

wat is de ideale maaihoogte van jouw gazon

Gemaaid gras tussen 3 à 4 cm.

wat is de ideale maaihoogte van jouw gazon

Gemaaid gras tussen 4 à 6 cm waar er veel meer bomen staan. Door het gras wat minder kort af te laten rijden, heeft de robot minder last van afgevallen takjes of oneffenheden. De mesjes komen niet heel dicht tegen de grond, waardoor ze minder takjes raken en dus ook langer meegaan.

Laat je bijstaan door GRASROBOTS.be

Als je robotmaaier het volledige maaiseizoen druk in de weer is, is het ook belangrijk om voldoende tijd te besteden aan het onderhoud ervan. Heb je hulp nodig bij het onderhoud van je robotmaaier? Dan kan je steeds bij ons terecht. Meer informatie vind je hier.

GRASROBOTS.be

Hoofdkantoor Dendermonde

Vijfbunderstraat 37A
B-9200 Dendermonde

Tel: +32 (0)9 337 02 88
E-mail: dendermonde@grasrobots.be

Filiaal Waregem

Henri Lebbestraat 108
B-8790 Waregem

Tel: +32 (0)56 49 01 04
E-mail: waregem@grasrobots.be

Reviews

GRASROBOTS.be
4.9
Gebaseerd op 143 beoordelingen
powered by Google
js_loader

© copyright GRASROBOTS.be 2024 | BE 0524.939.452
PrivacybeleidDisclaimerAlgemene voorwaarden - Referenties - Onze partners - Missie en Visie
Powered by Digi-Motions

Winkelwagen