Welke grasrobot is het meest geschikt om de randjes te maaien?

Bijna 30% van de toekomstige grasroboteigenaars heeft een vooroordeel over randmaaien. Er blijken nog heel wat mensen te zijn die denken dat een robotmaaier niet in staat is om de rand van het gazon goed te onderhouden. Een groot misverstand!

Het is zeker zo dat niet alle randen perfect kunnen gemaaid worden door een grasrobot, maar meestal kunnen diezelfde randen ook niet goed onderhouden worden door een traditionele grasmaaier. Een kantentrimmer is in dergelijke gevallen een handig hulpmiddel om jouw gazon netjes te laten ogen.

Maar er zijn toch nog andere oplossingen:

Om te beginnen moet je weten waarom een grasrobot de rand niet kan maaien. Verschillende redenen kunnen hiervan de oorzaak zijn:

  • Omwille van de veiligheid voor vingers en tenen zijn de messen centraal onder de robotmaaiers gepositioneerd waardoor er bewust een grote (+15cm) afstand zit tussen de messen en de rand van de kap.
  • Bij de robotmaaiers waarbij het mes niet centraal maar eerder excentrisch geplaatst is, komen de messen doorgaans dichter bij de kap. Maar ook bij deze machines is omwille van veiligheidsredenen nog steeds een relatief grote buffer voorzien tussen de rand van de kap en de effectieve maailijn.

Omwille van bovenstaande eigenschappen is het dus noodzakelijk dat jouw robotmaaier met de kap een goed stuk over de grasrand gaat om de rand te kunnen maaien. Dus tegen een muur, boomstam of opstaande boordsteen zal er altijd een boordje gras blijven staan. De breedte van die ongemaaide boord varieert van 10cm tot 25cm afhankelijk van het type maairobot.

Kan de robotmaaier met zijn kap over de rand dan is het wel mogelijk om de rand te maaien, hoewel dit in de meeste gevallen enkel mogelijk is wanneer de grasrobot met de wielen over de rand kan. Daarvoor is het noodzakelijk dat de zone naast het gazon op gelijke hoogte ligt en stabiel genoeg is. Een boordsteen is daarvoor ideaal. Die boordsteen dient minstens 5 cm te zijn, maar om een heel betrouwbare installatie op te leveren is 10cm of zelfs 15cm beter. Tegen een muur heb je in de meeste gevallen minstens 20cm nodig en soms zelfs nog meer.

Enkele uitzonderingen:

De nieuwe RK-reeks van Robomow is zoals de RL-reeks in staat om met zijn wiel rakelings naast de grasrand te rijden en daarbij de boord quasi volledig te maaien. Alhoewel wij toch ook in dat geval aanraden om een boordsteen te voorzien waar de robotgrasmaaier met één wiel op kan rijden. Dat geeft een veel hogere betrouwbaarheid en bovendien wordt spoorvorming op die manier beperkt. Want een machine die de rand maait door regelmatig op exact dezelfde lijn te rijden kan in zware/vochtige grond na verloop van tijd spoorvorming veroorzaken.

De Husqvarna Automower en de Honda Miimo bieden jou de mogelijkheid om in te stellen hoe ver ze frontaal (dus met de voorkant van de machine) over de rand heen mogen rijden. Hierdoor kan je tot op één centimeter nauwkeurig instellen hoe ver hij kan en mag rijden zonder vast te zitten. Dit zorgt er ook voor dat de randen kunnen gemaaid worden zonder risico op spoorvorming omdat er zelden op hetzelfde spoor gereden wordt.

Ambrogio & Stihl bieden het minste mogelijkheden om de randen goed te bewerken. Voor deze modellen is het dan ook heel erg aangewezen om een boordsteen rondom te voorzien of gewoon een goeie kantentrimmer aan te schaffen of de rand met een traditionele grasmaaier te onderhouden.

Robomow speelt in zijn marketing heel erg in op randmaaien, maar wij wijzen jou er in alle eerlijkheid graag op dat dit toch met een korreltje zout genomen moet worden.

Twijfel je of wens je graag persoonlijk advies, aarzel niet ons te contacteren of kom even langs in onze demotuin.

GRASROBOTS.be

Hoofdkantoor Dendermonde

Vijfbunderstraat 37A
B-9200 Dendermonde

Tel: +32 (0)9 337 02 88
E-mail: dendermonde@grasrobots.be

Filiaal Waregem

Henri Lebbestraat 108
B-8790 Waregem

Tel: +32 (0)56 49 01 04
E-mail: waregem@grasrobots.be

Reviews

GRASROBOTS.be
4.9
Gebaseerd op 158 beoordelingen
powered by Google
js_loader

© copyright GRASROBOTS.be 2024 | BE 0524.939.452
Privacybeleid - PrivacyinstellingenDisclaimerAlgemene voorwaarden - Referenties - Onze partners - Missie en Visie
Powered by Digi-Motions

Winkelwagen